Τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 μια ομάδα μαθητών της Γτάξης του σχολείου μας με υπεύθυνες καθηγήτριες την κ. Λέων και την κ.Μωλέ, συμμετείχε στη δράση «Πείραμα Ερατοσθένη, Μάρτιος 2023».
Ο Ερατοσθένης μέτρησε την περίμετρο της Γης με απλά μέσα χωρίς να έχει υπολογιστή γι’ αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας. Το πείραμά του είναι ένα από τα ομορφότερα πειράματα στην ιστορία της φυσικής.Τελικά η περιφέρεια της Γης υπολογίστηκε ίση με 40.000 Km, μια απάντηση που ο Ερατοσθένης έδωσε χρησιμοποιώντας ως μόνα εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και επινοητικότητα. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου πριν από 2,5 χιλιετίες.
Εμείς από τη μεριά μας χρησιμοποιώντας ένα γνώμονα με μήκος κάθετης πλευράς 59,3cm και μετρώντας τη σκιά της 48,8 cm κατά τη μεσουράνηση του ήλιου- την ημέρα εκείνη στη Χαλκίδα (12:40΄) – υπολογίσαμε την περίμετρο και την ακτίνα της Γης θεωρώντας ότι:
-
Η Γη είναι σφαιρική
-
Οι ακτίνες του ήλιου που φθάνουν στη Γη είναι παράλληλες
Χρησιμοποιώντας ελάχιστα μαθηματικά και την απόσταση του σχολείου μας από τον Ισημερινό (4259,5 Km), υπολογίσαμε την περίμετρο και την ακτίνα της Γης.
Η μέτρησή μας είχε απόκλιση 1.188 Km στα 40.009 Km που δίνουν τα σχολικά βιβλία ως περίμετρο της Γης (ποσοστό απόκλισης 0,03 %) και 192 Km στα 6.371 Km που θεωρείται ότι είναι η μέση ακτίνα της Γης (ποσοστό απόκλισης 3%).
Εκτελώντας το ιστορικό αυτό πείραμα, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το μεγαλείο της επιστημονικής σκέψης, να πάρουν πειραματικές μετρήσεις, να εκτελέσουν υπολογισμούς και να χρησιμοποιήσουν τις Νέες Τεχνολογίες εποικοδομητικά, αποκομίζοντας έτσι πολύπλευρο όφελος. Η δραστηριότητα της υλοποίησης του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη είναι ιδιαίτερα απλή. Με την απλότητα όμως αυτή, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι κατορθώνει να:
-
διδάσκει βιωματικά στους συμμετέχοντες, τις βασικές αρχές της ερευνητικής μεθοδολογίας
-
οδηγεί στη διαπιστωμένη γνώση και αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος
-
προσελκύει αβίαστα το ενδιαφέρον των μαθητών και μαγνητίζει τη σκέψη αρκετών, ώστε να προωθεί και να καλλιεργεί τη θετική στάση τους απέναντι στις Θετικές Επιστήμες